poniedziałek, 15 czerwca 2015

Rabarbarowe Eton Mess

     Sezon rabarbarowy zbliża się ku końcowi. Proponuję szybki deser z jego dodatkiem. Mało składników a efekt bardzo smaczny :)


przepis na ok. 2-3 porcje (zależy od pucharków):
200 g rabarbaru
2 zaokrąglone łyżki cukru

Rabarbar obrać, pokroić na ok. 1 cm kawałki. Rozłożyć cienką warstwa w szklanym naczyniu, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

200 ml kremówki
1 zaokrąglona łyżka cukru

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

ok. 50 g małych bezów

Do małych pucharków nakładać w dowolnej kolejności ostudzony rabarbar, ubita kremówkę i bezy. Podawać od razu po zrobieniu.


3 komentarze: