czwartek, 18 czerwca 2015

Sok z płatków róży

     Pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy sok z płatków jadalnej róży.


1 l wody
1/2 kg cukru
300 g płatków jadalnej róży
sok z 1/2 cytryny

Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier, mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia. Zakręcić palnik, wsypać płatki róży, przykryć pokrywką, odstawić do całkowitego wystygnięcia (można na całą noc). Płatki róży mocno odcisnąć (możemy zostawić je do np. nadziewania pączków).  Sok dobrze podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.

4 komentarze:

  1. Do czego go potem dodajesz.?świetny pomysl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dotychczas piłam go rozcieńczając wodą lub polewałam nim śmietankowy budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on musi pieknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń