poniedziałek, 20 lipca 2015

Biedroneczka

     Mocno kakaowe, ciemne ciasto w czerwone, porzeczkowe kropki. Specjalnie cienkie bo takie właśnie lubię z dodatkiem owoców. Takie zestawienie okazało się bardzo trafione, tak więc proponuję zrobić go od razu z podwójnej ilości składników w większej blaszce :) U mnie na pewno się jeszcze nie raz powtórzy :) Jeśli chcecie mieć ciasto bardziej w stylu brownie to należy piec go o ok. 5 minut krócej.


125 g miękkiego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli

1/2 szklanki czerwonych porzeczek

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, całe jajka, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć  do blaszki  o wymiarach     , wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 C, piec 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Urocze ciasto i urocza nazwa :) Pycha!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe jakie fajne ciacho :) Nakrapiane, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! <3
    A nazwa jeszcze bardziej zachęca do zrobienia tej pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie świetne ciasto, wygląda uroczo z tymi kropeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czadowy pomysł na ciastowy design :D

    OdpowiedzUsuń