Pyszne, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką :) Proste i szybkie w wykonaniu. Lekko wilgotne, z moimi ulubionymi, lekko kwaskowatymi wiśniami. Do koniecznego upieczenia w tym sezonie :)
Kruszonka:
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g masła
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
220 g mąki pszennej
125 g masła
80 g cukru
1 zaokraglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
350 g wiśni
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm.
Wiśnie wydrylować, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.40 min.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow, ale apetycznie wygląda to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWiśnie pod kruszonką to musi być obłęd! :)
Mmm, wygląda smakowicie :) Wiśnie i kruszonka - to jest to! :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciastko! :) Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń