czwartek, 23 lipca 2015

Ciasto wiśniowe crumble

     Pyszne, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką :) Proste i szybkie w wykonaniu. Lekko wilgotne, z moimi ulubionymi, lekko kwaskowatymi wiśniami. Do koniecznego upieczenia w tym sezonie :)


Kruszonka:
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g masła

Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. 

Ciasto:
220 g mąki pszennej
125 g masła
80 g cukru
1 zaokraglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%

350 g wiśni

Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm. 
Wiśnie wydrylować, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.40 min.

5 komentarzy:

  1. Wow, ale apetycznie wygląda to ciasto! *.*
    Wiśnie pod kruszonką to musi być obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :) Wiśnie i kruszonka - to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne ciastko! :) Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń