poniedziałek, 27 lipca 2015

Koralowa szarlotka

     Szarlotka z wczesnych jabłek i czerwonych porzeczek, które wyglądają jak korale ;) Bardzo posmakowało mi dodanie do szarlotki czerwonych porzeczek, wyszło bardzo pyszne połączenie. Spód i wierzch to miękkie, zagniatane ciasto.

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka

Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko, proszek do pieczenia i mleko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich włożyć do lodówki. Dwie pozostałe wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 31x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.

Nadzienie:
1,5 kg wczesnych jabłek
1 szklanka czerwonej porzeczki
2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki cukru

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać czerwoną porzeczkę, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ułożyć papierem do góry na wierzchu jabłek, usunąć papier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

4 komentarze: