poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Jagodowy sernik

     Ten sernik robiłam już kilka miesięcy temu, chyba w marcu, z mrożonych jagód i zupełnie zapomniałam wcześniej go dodać. Ma piękny fioletowy kolor. Zrobiłam go z pieczoną polewą śmietanową i z bezami. Na straganach jeszcze można kupić jagody :)


Masa serowa:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
500 g mielonego białego sera (z wiaderka) 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Jagody przełożyć do rondelka, podgrzać, gotować przez ok. 2-3 minuty. Zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, śmietanę, cukier, całe jajka, mąkę ziemniaczaną i jagody, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec
ok. 60-65 minut.

Polewa śmietanowa:
duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (360 ml)
3 czubate łyżki cukru pudru

1 małe opakowanie gotowych bez

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. wylać na podpieczoną  (gorącą) warstwę serową. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec jeszcze przez ok. 8-10 minut.
Ostudzić. Dookoła przyozdobić gotowymi bezami.

12 komentarzy: