Bardzo jesienny przepis. Ciężkie ciasto o konsystencji brownie z batatów (słodkich, pomarańczowych ziemniaków) w pięknym, rudym kolorze w smaku przypominające toffi. Do tego bardzo delikatna, niskokaloryczna pianka z mleka z żelatyną.
brownie:
400 g batatów (po obraniu ok. 360 g)
1/2 szklanki brązowego cukru
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duże jajka
Bataty obrać, ugotować w lekko osłodzonej wodzie (ok. 1/2 łyżeczki cukru), odcedzić, ostudzić.
Do miski włożyć ugotowane i ostudzone bataty, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i całe jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
Mleczna pianka:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
1 opakowanie żelatyny fix
ok. 8 kostek mlecznej czekolady
Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.
Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ale ciekawe połączenie! Wspaniale wygląda, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńWow brownie z batata brzmi cudownie *.* Wygląda przecudnie całość!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńZ batata? Brzmi ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
faktycznie! Ma genialny, jesienny kolor :D
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy batata bardzo czuć? ;)
Wygląda super, ciekawa bardzo jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, takie lekko-ciężkie :)
OdpowiedzUsuńDorotko Ty to masz świetne pomysły! Ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbrownie z batata - robi wrażenie!
OdpowiedzUsuń