wtorek, 29 września 2015

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

     Bardzo jesienny przepis. Ciężkie ciasto o konsystencji brownie z batatów (słodkich, pomarańczowych ziemniaków) w pięknym, rudym kolorze w smaku przypominające toffi. Do tego bardzo delikatna, niskokaloryczna pianka z mleka z żelatyną.

brownie:
400 g batatów (po obraniu ok. 360 g)
1/2 szklanki brązowego cukru
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duże jajka

Bataty obrać, ugotować w lekko osłodzonej wodzie (ok. 1/2 łyżeczki cukru), odcedzić, ostudzić.
Do miski włożyć ugotowane i ostudzone bataty, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i całe jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.

Mleczna pianka:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
1 opakowanie żelatyny fix

ok. 8 kostek mlecznej czekolady

Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.
Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

9 komentarzy:

  1. Ale ciekawe połączenie! Wspaniale wygląda, chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow brownie z batata brzmi cudownie *.* Wygląda przecudnie całość!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z batata? Brzmi ciekawie! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. faktycznie! Ma genialny, jesienny kolor :D
    Ciekawe, czy batata bardzo czuć? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, ciekawa bardzo jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie, takie lekko-ciężkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko Ty to masz świetne pomysły! Ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brownie z batata - robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń