Pyszne ucierane ciasto z dynią i kawałkami czekolady. Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte. Proste w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Chyba mój ulubiony wypiek z dodatkiem dyni. Przepis, trochę zmieniony, stąd .
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 lekko zaokrąglona łyżeczka sody
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstego puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
ok. 50 g gorzkiej czekolady
Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę, jajko, cukier, puree z dyni, olej i śmietanę. Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, wsypać do ciasta, wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 21x9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-45 minut do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie z niego sucha. Studzić na kratce.
Cudowne! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTen dyniowy kolor za każdym razem mnie urzeka :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków. A kolorek ciasta bajeczny.
OdpowiedzUsuńi ten kolor! Ulala.. bombowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńdostanę kawałek do kawy? :)
Cudowny kolorek i jeszcze ta czekolada! Mniam!
OdpowiedzUsuńDorotko, ależ to ciasto mnie kusi:) wygląda cudnie:) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńBoskie! :)
OdpowiedzUsuń