środa, 14 października 2015

Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady

     Pyszne ucierane ciasto z dynią i kawałkami czekolady. Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte. Proste w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Chyba mój ulubiony wypiek z dodatkiem dyni. Przepis, trochę zmieniony, stąd .


1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 lekko zaokrąglona łyżeczka sody
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstego puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

ok. 50 g gorzkiej czekolady

Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę, jajko, cukier, puree z dyni, olej i śmietanę. Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, wsypać do ciasta, wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 21x9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-45 minut do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie z niego sucha. Studzić na kratce.

7 komentarzy:

  1. Ten dyniowy kolor za każdym razem mnie urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków. A kolorek ciasta bajeczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. i ten kolor! Ulala.. bombowe ciacho :)
    dostanę kawałek do kawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, ależ to ciasto mnie kusi:) wygląda cudnie:) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń