środa, 28 października 2015

Mediolański torcik serowy

     Przepis na ten sernik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Długo czekał na wypróbowanie. Żałuję, że tak późno go zrobiłam bo okazał się pyszny, a przy tym piękny, dekoracyjny. Oczywiście po swojemu dokonałam małych zmian w składnikach i przede wszystkim w wykonaniu. W moim wykonaniu sernik jest z domowym dżemem z aronii (robionym specjalnie do tego ciasta) ale równie dobrze będzie smakować z gęstym dżemem z czarnej porzeczki lub z powidłami (w oryginale jest z konfiturą). Wspaniały sernik na świąteczny stół. Wcale nie jest aż tak skomplikowany na jaki wygląda. Bardzo polecam!


ciasto:
400 g mąki pszennej
150 g masła
2 duże jajka
150 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 350-400 g gęstego dżemu ( u mnie z aronii ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1 budyń waniliowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka

Do sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut.

wierzch:
trzecia część ciasta
druga połowa dżemu

Trzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33x25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę. Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.). Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. WOW! Jestem pierwsza to dostanę największy kawałek :) Ale bym zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ło jaa... wygląda meegaśnie <3
    ależ bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wspaniały! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Zdecydowanie zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo efektownie, na Święta sprawdziłby się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń