1/2 szklanki gęstego puree z dyni
1 jajko
60 g miękkiego masła
1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
100 ml mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
szczypta soli
6 kostek czekolady
Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać jajko i masło, krótko zmiksować.
Do osobnej miski wsypać płatki owsiane, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę, orzechy, sól i posiekaną w małą kostkę czekoladę. wymieszać.
Sypkie składniki dodać do masy dyniowo-maślanej, wymieszać łyżką. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę do pieczenia w ok. 3 cm odległościach. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika, piec ok. 11-12 minut. Studzić na kratce.
fajne ciacha :)
OdpowiedzUsuńlubię takie! a w Twojej wersji zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciastka :)
OdpowiedzUsuńMniam, chyba zaraz je sobie upiekę :)
OdpowiedzUsuńAleż cudowne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne! :D
Dodalam jedna surowa marchewke i rodzynki i odrobine orzechow-wyszly dobre
OdpowiedzUsuń