poniedziałek, 21 grudnia 2015

Drożdżowa strucla makowa

     Jeśli macie już zrobioną masę makową to teraz czas na zrobienie strucli makowej, a właściwie trzech (bo tyle ich wychodzi z tego przepisu). Przepis nie skomplikowany. Samo wykonanie strucli też może być różne, zależy to tylko od Waszych fantazji. Robiłam 3 strucle z tego samego przepisu na 3 różne sposoby: 1 zwinęłam wzdłuż dłuższego boku i miała więcej spirali po przekrojeniu ale była krótsza. Drugą zwinęłam wzdłuż krótszego boku i miała mniejsze zawijaski po przekrojeniu ale była dłuższa i jednocześnie węższa. Obie dwukrotnie owinęłam do pieczenia. Jedna z nich mimo wszystko pękła. Trzecią skręciłam wzdłuż dłuższego boku i ułożyłam w formie keksowej dopasowanej do wielkości powstałej strucli. Wszystkie sposoby okazały się dobre.


Masa makowa, przepis tutaj

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
200 ml letniego mleka
30 g rozpuszczonego masła
1/3 łyżeczki soli
4 żółtka (białka zachować do masy makowej)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zostawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać żółtka, sól, rozpuszczone masło i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować cienki prostokąt o wymiarach ok. 24 x 32 cm. Na środek ciasta wyłożyć 1/3 domowej masy makowej, równomiernie rozsmarować zostawiając dookoła puste, ok. 2-3 cm brzegi. Zwinąć w rulon, przełożyć na blaszkę (wtedy można dwukrotnie zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni w środku) lub do formy keksowej (wtedy nie potrzeba zawijać w papier a jedynie podłożyć pod spód) ), zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 27-30 minut aż do zbrązowienia skórki. Ostudzić na kratce.

Lukier na 1 struclę:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka wody
skórka pomarańczowa do dekoracji

Do miski wsypać cukier, wlać wodę, ucierać łyżką aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać ostudzone strucle, posypać skórką pomarańczową.

5 komentarzy:

  1. Cudowna :) uwielbiam makowce. Najchętniej zjadlabym już ale musze poczekać do świąt. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masę zrobiłam we współdziałaniu z mężem w niedziele, własnoręczne mielenie mnie przerasta:) makowiec się będzie robił w środę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja w tym roku jak zawsze piekę strucle i już się nie mogę doczekać ich smaku :) pięknie Ci się zakręciły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna strucla, uwielbiam makową i serową ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie wyjelam z piekarnika pachna oblednie.Ja lubie z duza iloscia bakalii w maku i kruszonka na wierzchu.Dziekuje za wspanialy przepis.

    OdpowiedzUsuń