1 pomarańcza
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki wody
Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki, ok 1 mm. Na duża patelnię wsypać cukier, wlać wodę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Do wrzącego syropu pojedynczo ułożyć plastry pomarańczy. Przykręcić palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez ok. 55-60 minut co kilka minut je odwracając. Pod koniec gotowania należy uważać ponieważ syrop bardzo zgęstnieje. Gotowe pomarańcze wyłożyć na kratkę. Są dość lepiące, jeśli tego nie chcemy należy obtoczyć je dodatkowo w cukrze ale po takim zabiegu stracą przejrzystość. Dekorować świąteczne wypieki.
Fajne są takie plastry do dekoracji, najlepiej pysznego sernika :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze w święta, idealne na wierzch sernika :)
OdpowiedzUsuń