Proste, pieczone w specjalnej formie donuts. Dwustronne, z jednej strony oblane białą czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi, a z drugiej strony oblane mleczną czekoladą i posypane czekoladową posypką.
przepis na ok. 16 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek oleju
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do rękawa, wyciskać do lekko natłuszczonej specjalnej formy do pieczenia donuts. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Wyjąć z formy, ostudzić.
polewy:
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe
czekoladowa posypka
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Mleczną czekoladę osobno rozpuścić nad parą wodną.
Wiórki kokosowe i czekoladową posypkę wysypać na osobne talerzyki.
Każdego donuts maczać w białej czekoladzie i zaraz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kłaść na kratce. Następnie każdego donuts maczać z drugiej stronie w mlecznej czekoladzie i obtaczać w czekoladowej posypce. Kłaść na kratce do zastudzenia czekolady.
Pomysłowe, ostatnio też piekłem oponki w formie, a dokładniej w blaszce. Też używałaś blaszki czy zamykanej formy jak gofrownica?
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce, podobnej do Twojej (widziałam na Twoim fb) :)
UsuńWpraszam się do Ciebie na donutsy. Pomysł na takie dwustronne jest świetny :)
OdpowiedzUsuńZnakomite, pieczone i zdrowsze od tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńCudownie rozpustne :)
OdpowiedzUsuń