poniedziałek, 8 lutego 2016

Walentynkowy biszkopt z seduszkami

     Biszkopt przekładany masą z mleka skondensowanego niesłodzonego i galaretki. Na wierzchu, w biszkopcie, wycięte są serduszka i zalane czerwoną galaretką. Ciasto dość proste w wykonaniu a efektowne. Na Walentynki :) Ciasto podałam na ręcznie wykonanej desce autorstwa pracowni rękodzielniczej Spod Hebelka . Powstają tu niezwykłe deski do krojenia i serwowania różnych smakołyków. Każda powstała w tej pracowni deska jest inna, każda z nich jest pieczołowicie wygładzona, można powiedzieć, że mają "duszę". Taka deska z wyciętym serduszkiem z powodzeniem może być prezentem Walentynkowym.













Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki krupczatki

cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek. do białe dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać olej, krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić (biszkopt można upiec 1 dzień wcześniej, wtedy będzie się jeszcze lepiej kroił), przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Spód włożyć z powrotem do formy. Wierzch ułożyć na dużej desce. W górnej części biszkoptu, foremką w kształcie serca wyciąć otwory, obficie posypać cukrem pudrem.

Różowa masa:
750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki truskawkowe (lub inne czerwone)
500 ml wody

Do rondelka wlać 500 ml wody, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić ale nie czekać zbyt długo bo galaretka szybko się ścina. Miksując, wlewać skondensowane mleko niesłodzone. Masę wylać na jedną część ciasta (dość szybko się ścina), przyłożyć biszkoptem z serduszkowymi otworkami, lekko docisnąć.

Do serduszek:
250 ml wody
1 galaretka truskawkowa

Do rondelka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać serduszkowe otwory (gdy galaretka będzie jeszcze zbyt płynna to wsiąknie w biszkopt). Zostawić do całkowitego zastygnięcia.

9 komentarzy:

  1. Efektowne i z pewnością bardzo smaczne. Pozdrawiam :o) Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje! I jaka urocza ta deska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielamy Pani zdanie co do ciasta ale i cieszymy się, że podoba się nasza deska.

      Usuń
  3. Deska przepiękna ciasto też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo miłosne to ciacho;) Świetnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto na walentynki to miły prezent :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł z tymi serduszkami, w sam raz na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda pysznie, a deska naprawdę urocza :)

    OdpowiedzUsuń