poniedziałek, 9 maja 2016

Rolada z pieczonymi truskawkami

     Rolada pieczona razem z truskawkami. Krem jest również truskawkowy o delikatnym różowym kolorze, wszystko dzięki użytemu likierowi o smaku truskawek Dalkowski. Pyszna!

Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 12 dużych truskawek

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na półplasterki. Ułożyć w niewielkich odstępach, rzędami, na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z piekarnika. 
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć na truskawki, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto (razem z papierem) zawinąć wzdłuż dłuższego boku w niezbyt ścisły rulon, tak by truskawki były na zewnątrz. Zostawić do ostudzenia.

Masa:
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
1/2 szklanki likieru truskawkowego Dalkowski
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody 

Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 10 min. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać na małym palniku (nie dopuścić do zagotowania!), ostudzić. 
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować ok. 1 minutę na sztywną masę. Dodać likier truskawkowy, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, wlać do reszty masy, jeszcze raz krótko zmiksować.
Roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki, zdjąć papier (można pomagać sobie nożem przy oddzielaniu truskawek od papieru. 
Ciasto ułożone truskawkami do spodu (nie prostować całkiem), wyłożyć masę (więcej na najbardziej zwiniętym brzegu, a najmniej na samym końcu, wyrównać, zwinąć. Koniec rolady ma być pod spodem. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

8 komentarzy: