czwartek, 9 czerwca 2016

Sernik z truskawkami na spodzie brownie

     Najlepszy sernik z truskawkami! Robi się go błyskawicznie. Na spodzie brownie wylana jest równa wielkością z ciastem masa serowa, a na wierzchu wyłożone są truskawki. Wszystko pieczone jest tym razem w dość wysokiej, jak na sernik, temperaturze. Musicie wypróbować w tym sezonie!



brownie:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
2/3 szklanki wrzącej wody

Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.

masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
budyń śmietankowy z cukrem
ok. 400 g świeżych truskawek

Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na połówki.
Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i budyń, krótko zmiksować. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód, rzędami ułożyć truskawki (przekrojem do spodu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zaraz przykręcić do 190C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.

10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie i ten spód....<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernikobrownie a z truskawkami musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglada, jak kostki domino

    OdpowiedzUsuń
  4. Bombowy sernik! Jak tylko słodkie będzie u mnie dozwolone muszę upiec! :) a to już niedługo, więc na późne truskawki powinnam się załapać :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Wygląda tak dobrze, że nikt się nie oprze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i upiekłam - doskonały! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. czy sernik pieczemy góra-dół w 190oC czy w termoobiegu i wtedy zmniejszmy temperaturę?

    OdpowiedzUsuń