sobota, 26 listopada 2016

Muffinki śnieżne kule

     Muffinki udekorowane w bardzo świąteczny sposób na wzór śnieżnych kul. Wykonanie nie jest łatwe, u mnie kule są pogniecione ;( , ale za to bardzo oryginalne. Szklana kula zrobiona jest z czystej żelatyny z odrobiną wody. W środek możemy włożyć zrobioną przez siebie dekorację z masy cukrowej lub marcepanu, ja niestety włożyłam tam niejadalną ozdobę. Muffinki można zrobić z dowolnego przepisu, u mnie to "czyste", białe ciasto. Inspiracja stąd .

porcja na 10 sztuk
śnieżne kule:
2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
4 łyżki wody
10 małych baloników
1 łyżka oleju
kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach

Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników).
Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić.
Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc.
Teraz najtrudniejsza czynność- wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc "szklaną kulę". wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).

ciasto na muffinki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
świąteczna posypka
świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul

Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody.
Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką.
Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć "szklaną kulą".
Przechowywać w suchym miejscu.


wywiad na Gotujmy.pl

3 komentarze:

  1. Kiedyś strasznie lubiłam takie kuchenne DIY :D Teraz chyba trochę brakuje mi cierpliwości. Ale u Ciebie efekt jest piękny :) Niesamowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko jesteś wspaniała! Rewelacja pomysł! Podziwiam niezmiennie Twoją kreatywność!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są genialne! Od dawna mi się marzą, może w tym roku w końcu mi się uda...? :)

    OdpowiedzUsuń