porcja na ok. 16 szt.:
100 g miękkiego masła
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
ok. 50 g grubo siekanych orzechów laskowych (mogą być i włoskie)
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, wsypać do masy maślanej, wlać mleko, wbić jajka, jeszcze raz krotko zmiksować.Wsypać siekane orzechy, wymieszać. Wyłożyć do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
polewa:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
ok. 2-3 łyżek mielonych orzechów laskowych (mogą być i włoskie)
8 cukierków czekoladowo-orzechowych
Czekoladę z olejem rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch muffinek, posypać mielonymi orzechami, na środku ułożyć połówki cukierków czekoladowo-orzechowych.
Mniam! Ależ pyszności u Ciebie Dorotko! A deska bajeczna!
OdpowiedzUsuńUrocze muffiki, kropką nad "i" jest tu zdecydowanie ta połówka cukierka!
OdpowiedzUsuńMusiały być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńA deska piękna. Nie mogę się na nią napatrzeć :)