piątek, 10 marca 2017

Serniczki cappuccino

     Przepyszne serniczki o smaku cappuccino. Na wierzchu wieńczy je czapa z bitej śmietany posypana proszkiem cappuccino i udekorowana bezą :)

porcja na 8-9 dużych muffinkowych foremek:
250 g półtłustego białego sera w kostce
125 g mascarpone
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki cappuccino
1 płaska łyżka mąki pszennej

Do miski wyłożyć pokruszony biały ser, dodać mascarpone, jajka i cukier, zmiksować blenderem na gładką masę. Wsypać proszek cappuccino i mąkę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki (1 cm do wierzchu), wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 30-35 minut. Serniczki wyrosną ponad foremkę ale przy studzeniu opadną do wyjściowej objętości. Całkowicie ostudzić.

bita śmietana:
200 ml schłodzonej kremówki 30%
1 łyżeczka cukru
proszek cappuccino do posypania po wierzchu
6 szt. gotowych bezy

Do miski wylać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zimne serniczki, posypać proszkiem cappuccino, udekorować bezą.

3 komentarze:

  1. Wszystko jest urocze w tym przepisie i zdjęciach,jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiadają, o tego urocza czapeczka z bezy :)

    OdpowiedzUsuń