czwartek, 13 kwietnia 2017

Serniczki w skorupkach

     Małe serniczki podawane w skorupkach, coś pomiędzy sernikiem na zimno a paschą :) "Białko" to biały ser a "żółtko" to dowolny dżem o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowy). Tak podany deser w Święta Wielkanocne na pewno wszystkich zaskoczy wizualnie a smakowo też się nie zawiodą :)

porcja na ok. 12 szt.:
12 połówek skorupek z dużych jajek
300 g sera białego w kostce
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml słodkiej śmietanki 12%
ew. 1 płaska łyżeczka żelatyny
dżem w żółtym kolorze, np. brzoskwiniowy

Skorupki po jajkach użytych do pieczenia innych ciast umyć, włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę, zmiksować blenderem na gładką masę.
Gdyby masa serowa była bardzo rzadka, można dodać namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i podgrzaną do jej rozpuszczenia (ja nie dodawałam bo miałam twardy ser).
Gotową masę serową przełożyć łyżeczką do skorupek. W środek ułożyć ok. pół łyżeczki dżemu w kolorze żółtym (ja dałam brzoskwiniowy).

3 komentarze: