poniedziałek, 1 maja 2017

Babka szpinakowo-marchewkowa

     Bardzo puszyste ciasto drożdżowe w dwóch kolorach uzyskanych dzięki warzywom: szpinakowi i marchewce. Zdrowe, kolorowe i smaczne :)



ciasto podstawowe:
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
30 g masła
1 duże jajko
350 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.

dodatkowo do części szpinakowej:
50 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka oleju
3 płaskie łyżki mąki pszennej

Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).

dodatkowo do części marchewkowej:
1 duża marchew (ok. 70 g po ugotowaniu)
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki mąki pszennej

Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).

do obtaczania:
3 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki kakao

Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,
Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.
Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.

3 komentarze: