środa, 3 maja 2017

Czosnkowe bułeczki

     Wspaniałe, aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W sam raz do grillowych przysmaków :) Przepis, lekko zmieniony stąd .


ciasto:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
250 ml lekko ciepłego mleka
2 łyżki oleju

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut).  Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.

masło czosnkowo-pietruszkowe:
50 g miękkiego masła
ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku

Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.

4 komentarze: