środa, 19 lipca 2017

Fasolka z czosnkiem i ziarnami

     Najczęściej jadłam fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą. Teraz fasolka tak mi obrodziła że postanowiłam odmienić sposób jej przyrządzania. Ten sposób na tyle mi posmakował że postanowiłam podzielić się tym przepisem. Gwarantuję że gdy raz spróbujecie, powrócicie ponownie :)


porcja na 2 osoby:
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
1 duży ząbek czosnku
3 listki bazylii
pieprz cytrynowy
sól

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ułożyć na półmisku.
Do kubka wlać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek, posiekane listki bazylii, sól i pieprz, wymieszać, polać fasolkę.
Na małą patelnię wsypać pestki dyni i ziarna słonecznika, lekko podprażyć, posypać po wierzchu fasolkę.

2 komentarze:

  1. Nigdy tak nie przyrządzalam ciekawy pomysł i na pewno do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. przepadam za żółtą fasolką

    OdpowiedzUsuń