Delikatny biszkopt z mąką graham, który wyglądem i smakiem przypomina biszkopt orzechowy. Przełożyłam go masą serowo-truskawkową z kawałkami truskawek. Zamiast truskawek można dodać maliny (wtedy można lekko doslodzic masę) :)
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
70 g mąki graham typ 1850
40 g mąki pszennej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać, wsypać do jajek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut. Gorący biszkopt odkroić od brzegów, odstawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekroić na 3 części.
do nasączenia:
100 ml wody
masa serowo-truskawkowa:
550 g białego sera w kostce
200 g truskawek do zmiksowania
200 g truskawek do pokrojenia
2 galaretki truskawkowe
300 ml wody
Do garnka wlać wodę, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
Jedną część truskawek pokroić w plasterki, kilka pokroić w ćwiartki (będą do dekoracji wierzchu).
Do miski wyłożyć ser, dodać drugą część truskawek i cukier puder, zmiksować blenderem. Cały czas miksując mikserem powoli wlewać ostudzone galaretki. Gotową masę podzielić na 3 równe części.
wykonanie:
Dolną część biszkoptu lekko nasączyć, wyłożyć połową masy z pierwszej części podzielonej masy, rozsmarować, ułożyć plasterki truskawek, przykryć drugą połową masy, przykryć drugim biszkoptem. Powtórzyć czynności, przykryć trzecim biszkoptem, wylać całą masę serową (bez przekładania truskawkami). Wierzch udekorować ćwiartkami truskawek. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.
apetyczny:) z tą mąką może być dodatkowo zaskakujący w smaku
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńPodoba i się ten biszkopt, zapiszę sobie przepis :)