poniedziałek, 3 lipca 2017

Zapiekanka z chlebem i serem korycińskim

     Szybka w wykonaniu zapiekanka, idealna na śniadanie czy kolację. Podstawowym składnikiem jest tu chleb pokrojony w kostkę oraz warzywa. Doskonale w roli spoiwa sprawdza się ser koryciński swojski  Agnieszka i Marcin Bielec, poza tym nadaje on tu charakteru. Uwielbiam go za naturalność i różnorodność smaków. Bardzo polecam!


porcja na ok. 2 osoby:
4 kromki chleba
5 dużych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 duże jajko
50 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
50 g sera korcińskiego swojskiego Agnieszki i Marcina Bielec

Chleb i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, lekko przesmażyć na patelni.
Do miski wbić jajko, dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, krótko ubić mikserem. Do masy jajecznej wsypać pokrojony chleb, wymieszać aż do jej wchłonięcia. dołożyć paprykę, pieczarki i starty na tarce ser koryciński, jeszcze raz wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

2 komentarze: