środa, 29 listopada 2017

Rolada z wątróbki

     Wątróbka w nowoczesnej odsłonie czyli rolada z wątróbki z jajecznym nadzieniem. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie, niczym pasta. Doskonale smakuje i wygląda :) Więcej o Oleju Wielkopolskim poczytacie tutaj
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski


masa z wątróbki:
400 g drobiowej wątróbki
2-3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
ok. 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego
sól
pieprz

Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę oczyścić z błon, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju razem z cebulą. Ostudzić pod przykryciem. Wątróbkę i cebulę przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem. Wyłożyć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wymiarach ok. 25x20 cm, wyrównać i wygładzić nożem.

farsz:
4 jajka
2 łyżki miękkiego masła
pęczek szczypiorku
ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce. dodać masło, kurkumę, sól i pierz, wymieszać. Wsypać posiekany szczypiorek, ponownie wymieszać. Rozłożyć na masie z wątróbki, rozsmarować i wyrównać nożem. Pomagając sobie folią, zawinąć w roladę. wstawić do lodówki do schłodzenia.
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

2 komentarze:

  1. obłędnie! Zapraszam do mojej "wątróbkowej" akcji na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko, piszę się na to! coś dla mnie i męża jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń