masa z wątróbki:
400 g drobiowej wątróbki
2-3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
ok. 1/4 szklanki oleju do smażenia
sól
pieprz
Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę oczyścić z błon, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju razem z cebulą. Ostudzić pod przykryciem. Wątróbkę i cebulę przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem. Wyłożyć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wymiarach ok. 25x20 cm, wyrównać i wygładzić nożem.
farsz:
4 jajka
2 łyżki miękkiego masła
pęczek szczypiorku
ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce. dodać masło, kurkumę, sól i pierz, wymieszać. Wsypać posiekany szczypiorek, ponownie wymieszać. Rozłożyć na masie z wątróbki, rozsmarować i wyrównać nożem. Pomagając sobie folią, zawinąć w roladę. wstawić do lodówki do schłodzenia.
obłędnie! Zapraszam do mojej "wątróbkowej" akcji na durszlaku :)
OdpowiedzUsuńo matko, piszę się na to! coś dla mnie i męża jak znalazł:)
OdpowiedzUsuń