piątek, 1 grudnia 2017

Niemieckie ciastka marcepanowe

     Tradycyjne ciastka marcepanowe pieczone w Niemczech na Boże Narodzenie. Smak marcepanu jest tu zdecydowanie dominujący co bardzo mojej rodzinie się spodobało :) Co ciekawe, są to ciastka pieczone bez użycia masła. Miękkie w środku, z zewnątrz mają cienką, troszkę twardszą skorupkę. Po bokach mają doklejone połówki migdałów. Urocze i bardzo smaczne :) Przepis, troszkę zmodyfikowany stąd


porcja na ok. 26 szt. ciastek:
200 g marcepanu
1/2 szklanki cukru pudru
50 g mielonych migdałów lub orzechów
100 g mąki pszennej
2 białka z dużych jajek

1 białko do smarowania wierzchu
39 szt. całych migdałów bez skórki do dekoracji

Marcepan rozdrobnić do miski. Dodać cukier puder, mielone migdały, białka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto (będzie trochę klejące). Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto formować rękami oprószonymi mąką na wielość małego orzecha włoskiego.
Migdały podzielić na połówki, przyklejać po bokach (po trzy na każde ciastko). Żeby lepiej się trzymały, można je lekko posmarować białkiem.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować wierzch ciastek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut.

4 komentarze: