poniedziałek, 27 listopada 2017

Szynka w słodkiej glazurze z ananasem

     Szynka w niezwykłej odsłonie. Najpierw marynowana i pieczona w "zwyczajnej" marynacie, a następnie doprawiona glazurą na słodko. Obłożona ananasami i naszpikowana goździkami ma niezwykły smak i korzenny aromat. Podana na stół na pewno zaskoczy :)
#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant

ok. 900 g mięsa z szynki (tzw. kulki)
marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Do miski wlać olej i sos sojowy, wsypać sól, pieprz, paprykę, curry i pieprz cayenne, wymieszać. Włożyć mięso z szynki, obtoczyć w marynacie. Ostawić do lodówki na ok. 24 godziny. Przełożyć do podlanego ok. 1 łyżką oleju naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

słodka glazura:
3 łyżki Syropu trzcinowego złocistego Diamant
ananasy w plastrach z puszki
goździki
1/3 szklanki soku ananasowego z puszki

Szynkę wyjąć z naczynia, odlać powstały sos. Mięso posmarować Syropem trzcinowym złocistym. Plastry ananasa przekroić wzdłuż na pół, ułożyć jedna obok drugiego na mięsie, przybić w kilku miejscach goździkami. Ponownie włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sokiem ananasowym z puszki, wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 20 minut.
Złocista Kuchnia Diamant

2 komentarze:

  1. Wygląda po prostu przepysznie... uwielbiam połączenie mięsa z ananasem

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uważam, że wygląda przepysznie. Szkoda, że nie ma zdjęcia po przekrojeniu.

    OdpowiedzUsuń