1 dojrzałe awokado
1/2 czerwonej papryki
2 jajka
2-3 płaty śledzia
szczypiorek
olej rydzowy Semco
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz cytrynowy
Przygotować duży talerz oraz obręcz z małej tortownicy o średnicy ok. 13 cm. Jeśli takiej nie mamy, można poszukać nieduży pojemnik okrągły o podobnej średnicy i wyciąć dno by zostały tylko boki.
Awokado pokroić w niewielką kostkę, polać sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym oraz 1 łyżką oleju rydzowego, wymieszać. Wyłożyć na dno obręczy ułożonej na talerzu, wyrównać i lekko docisnąć do spodu.
Czerwoną paprykę pokroić w małą kostkę, ułożyć na awokado, lekko docisnąć.
Białko jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na paprykę tworząc następną warstwę sałatki.
Śledzia pokroić w małą kostkę, polać 1 łyżką oleju rydzowego, wymieszać, ułożyć na białkach, lekko docisnąć.
Żółtka rozkruszyć, posypać po wierzchu, rozsypać posiekany szczypiorek oraz pieprz cytrynowy, polać ok. 1 łyżką oleju rydzowego.
Ostrożnie zdjąć obręcz, schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz