sobota, 30 grudnia 2017

Przekąska śledziowa

     Pyszna i efektowna przekąska śledziowa. Sprawdzi się na każdej imprezie. W upieczone ciastka nakładamy przygotowany farsz na bazie śledzia (coś w stylu tatara śledziowego). To będzie hit stołu!
ciasto:
120 g miękkiego masła
220 g mąki pszennej
120 ml naturalnego jogurtu

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę oraz jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować, wykrawać formą na tartaletki okrągłe ciastka. Każde delikatnie złożyć na pół (nic nie dociskając!). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 14-15 minut. Ostudzić. Przy pomocy widelca lekko otworzyć ciastko.

nadzienie:
2 żółtka gotowane
3-4 łyżki oleju
2 płaty śledziowe (np. Beczka śledzi Seko)
2 ogórki konserwowe
4-6 grzybków marynowanych
1 mała cebula
pieprz
pieprz cayenne
ew. sól
szczypiorek

Żółtka rozgnieść widelcem, wlać olej, rozetrzeć łyżką na gładką masę.
Śledzie, ogórki, cebulę i grzybki pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie pokrojone składniki dodać do sosu na bazie żółtka, doprawić pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i ewentualnie solą, wymieszać. Nadziewać ciastka, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. faktycznie-bardzo efektowna przekąska! :)
    Wygląda jak takie ciasteczka z jabłkiem :D

    Dużo dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie!Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń