poniedziałek, 15 stycznia 2018

Chrupiące gofry z najlepszej gofrowncy

     Chrupiące gofry które nawet po kilku godzinach nie miękną. Jaki jest na to przepis? Przede wszystkim dobra gofrownica z duża mocą 1300 W Dezal. Mój model to mercedes wśród gofrownic -  Dezal 301.7 z dużą, głęboką kratką. Już niejednokrotnie sprawdziła się w mojej kuchni idealnie! Najbardziej zachwycona byłam tym, że gofry po upieczeniu odchodziły z ogromną łatwością i po użyciu nie było potrzeby czyszczenia płyt gofrownicy bo była idealnie czysta! Wszystko dzięki temu że płyty pokryte są greblonem - powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Dodatkowym ułatwieniem jest to, że gofrownica posiada lampkę kontrolną która pokazuje kiedy jest już odpowiednio nagrzana do 195C (!) i można wlewać ciasto.
Podsumowując - jestem zachwycona i bardzo polecam, to na pewno bardzo dobra inwestycja, a wiem bo miałam inne gofrownice z których kompletnie nie byłam zadowolona. Ten zakup będzie na długie lata :)
Więcej o tej i innych modelach gofrownic Dezal znajdziecie na ich stronie
Podaję przepis na chrupiące gofry swojego autorstwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Są pyszne z każdymi dodatkami :)

2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 duże jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Do miski wlać mleko, olej, dodać całe jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto.
Wlewać na rozgrzane płyty gofrownicy, smażyć na rumiano.
Podawać z dowolnymi dodatkami np. bitą śmietaną i owocami.

10 komentarzy:

  1. Gofry ze świeżymi owocami i dopiero co ubitą śmietanka są najlepsze! Dobry sprzęt to podstawa :D Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. mm wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły pulchniutkie, to widać !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają perfekcyjnie:) takie pulchniutkie i grubiutkie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaa.. one wyglądają perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Posiadam gofrownicę Dezal od dwóch lat i jestem w 100% zadowolony. Gofry wychodzą perfekcyjnie. Co więcej jest to produkt Polski i wykonywany w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  7. gofrownica czeka u mnie na cieplejszą porę, żeby świeże owoce były
    nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, gdy stara gofrownica przestała się nagrzewać długo szukaliśmy porządnego sprzętu. Dezal sprawdza się świetnie, nagrzewa się równomiernie. Jedyny nasz bląd to wybór modelu z małymi otworami w gofrach. Przez to są dość grube i ciężko uzyskać chrupiący efekt. Przy kolejnym zakupie zdecyduje się na model z największymi dziurkami :) Polecam gorąco! Dobre, bo polskie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na zdjęciu wyglądają puszyste po obu stronach a u mnie tylko dół wyrósł a góra prawie nie, co mogę robić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być wina gofrownicy gdzie góra gorzej grzeje lub zbyt małej ilości wlanego ciasta.

      Usuń