czwartek, 18 stycznia 2018

Sernik japoński

     Bardzo delikatny sernik z mnóstwem "dziurek" jak w żółtym serze ;) Bardzo nietypowy bo z małą ilością sera i dużą ilością jajek oraz mąki. Piecze się go koniecznie w kąpieli wodnej dzięki czemu ma odpowiednią wilgotność i delikatność. W smaku to połączenie sernika i delikatnego ciasta biszkoptowego. Można go podawać z bitą śmietaną i owocami. Na pewno go jeszcze upiekę :)

250 g mielonego białego sera
6 żółtek
100 ml mleka
50 g roztopionego masła
6 białek
100 g cukru
60 g mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Do miski wybić białka, wsypać cukier, ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć mielony biały ser, dodać żółtka, krótko zmiksować. Wlać mleko, roztopione masło, sok z cytryny, wsypać mąką pszenną i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać.
Tortownicę wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą (ma sięgać do ok. 1/3-1/2 wysokości tortownicy). Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 15 minut. Po tym czasie przykręcić piekarnik do 130C, piec jeszcze 40 minut. Zostawić w wyłączonym piekarniku ok. 15 minut, wyjąć z wody, ostudzić, wyjąć z formy. Wierzch można dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. widziałam go parę razy na YouTube ale jeszcze nie zdecydowałam się na wypróbowanie
    wygląda na udany wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ! Muszę kiedyś taki zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie ! Muszę kiedyś taki zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń