środa, 10 stycznia 2018

Najlepsze ciastka kokosowe

     Baaardzo kokosowe ciasteczka, mimo że z dość małą ilością wiórek kokosowych. Bardzo dużo smaku kokosowego daje tu olej kokosowy :) Podczas pieczenia lekko się on wytapia i miałam wrażenie że ciastka się smażą ;) W końcowym efekcie zostaje on cały wchłonięty :)

porcja na ok 25 szt.:
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wiórek kokosowych
90 g oleju kokosowego

Do miski wlać mleko skondensowane słodzone, dodać mąkę, wiórki kokosowe i olej kokosowy. Wyrobić jednolite ciasto. Lekko wilgotnymi rękami formować nieduże kulki, kłaść na blaszce, nie spłaszczać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 14-15 minut.

1 komentarz:

  1. uwielbiam ciasteczka kokosowe :) takich z mlekiem skondensowanym jeszcze nie piekłam :) zapisuje przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń