czwartek, 22 lutego 2018

Migdałek

     Delikatne jak biszkopt ciasto z mielonymi migdałami przekładane masą budyniową. Trudno poprzestać na jednym kawałku ;)
ciasto migdałowe:
8 białek
3 żółtka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
80 g mąki
150 g mielonych migdałów

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krotko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić.

masa budyniowa:
5 żółtek
5 zaokrąglonych łyżek cukru (ok. 80 g)
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
250 g miękkiego masła

Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
Na blat ciasta wyłożyć ok. 1/2 masy (można troszkę więcej), wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać nożem. wierzch posypać mielonymi migdałami.

4 komentarze: