poniedziałek, 26 lutego 2018

Sernik a la czarny las

     Sernik czekoladowy na kakaowym spodzie. Wierzch wykończony wiśniową galaretką z wiśniami i bitą śmietaną. Zrobiony na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Może zastąpić nawet tort urodzinowy :)

spód:
70 g miękkiego masła
70 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 żółtko
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, kakao, żółtko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
100 g mlecznej czekolady
1 białko (pozostałe ze spodu ciasta)
3 jajka

Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, całe jajka, rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić.

galaretka:
500 ml kompotu wiśniowego z wiśniami
2 galaretki wiśniowe

Wiśnie wyjąć z kompotu, dopełnić do 500 ml wodą, zagotować. Wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dodać owoce, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka lekko zacznie się zsiadać, wyłożyć ją na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 śmietanki kremówki
1-2 czubate łyżki cukru pudru

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i śmietankę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zastudzoną galaretkę, wyrównać.
Wierzch posypać czekoladową posypką cukrową lub stratą na tarce czekoladą. Dookoła przybrać wiśniami.

3 komentarze: