sobota, 9 czerwca 2018

Truskawkowa fantazja

     Fantazja ciasta z truskawkami. Na biszkoptowym spodzie wyłożona jest budyniowo-truskawkowa masa z kawałkami truskawek. Wierzch to masa jogurtowa na mascarpone. Wszystko wieńczą świeże truskawki i gorzka czekolada.

biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki

Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy o wymiarach, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Nasączyć wodą.

do nasączenia:
100 ml wody

krem budyniowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie truskawkowe z cukrem

250 g miękkiego masła
300 g truskawek

Szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do ostudzenia.
Ostudzony budyń stopniowo dodawać do masła, cały czas przy tym miksując.
Gotowy krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch rozsypać pokrojone na ćwiartki truskawki, lekko wcisnąć.

krem jogurtowy:
250 g mascarpone
2 łyżki cukru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego

3 kostki gorzkiej czekolady
ok. 12 truskawek do dekoracji

Do miski przełożyć mascarpone, dosypać cukier. Stopniowo dodawać jogurt, cały czas przy tym miksując aż do uzyskania gęstej masy.
Rozłożyć na truskawki, wyrównać. Na wierzch rozłożyć truskawki, posypać zestruganą nożykiem gorzką czekoladą.
Podawać schłodzone.

2 komentarze: