Najlepszy makowiec zrobiony na podobieństwo Malinowej chmurki . Koniecznie musicie go zrobić na Święta:) Na kruchym spodzie upiekłam grubą warstwę makową. Wierzch to warstwa masy śmietanowej i oczywiście beza :) To jest pyszne!
ciasto:
100 g masła
170 g mąki
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
warstwa makowa:
300 g mielonego maku
400 ml mleka
150 g bakalii
4 czubate łyżki mielonych orzechów
5 łyżek miodu
4 duże jajka (białka piana)
W garnku zagotować mleko, wsypać mak, dodać orzechy i bakalie, odstawić do ostygnięcia. dodać miód i żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dołożyć do maku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 40-50 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę.
Na całkowicie ostudzone ciasto z makiem wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc
wspaniały wypiek:)
OdpowiedzUsuńOj jak pysznie wychodzi.....
OdpowiedzUsuńKurczę, zapowiada się super :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy masa makowa ma być rzadka
OdpowiedzUsuńNie powinna być rzadka
Usuń