Pierniczki w innym wydaniu. Na ich spodzie znajduje się chrupiący słonecznik :) W zależności ile będziemy je piekli, będą miękkie lub przyjemnie chrupiące. Sama nie wiem które lepsze ;)
80 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
100 g płynnego miodu
1 jajko
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
ok. 1 szklanki ziaren słonecznika
2 białka
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier puder, płynny miód, całe jajko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika i jogurt naturalny. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na lekko podsypaną mąkę deskę, poprószyć po wierzchu mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3-4mm, wykrawać foremką. Każdy piernik posmarować od spodu roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami słonecznika. Kłaść na blaszce ziarnami do spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 10 min. (będą miękkie), po 12 min- przyjemnie chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz