czwartek, 5 grudnia 2019

Brownie z kajmakiem

     Intensywnie czekoladowe ciasto z kajmakiem i bita śmietaną. Trzy smaki które lubię najbardziej :) Bo w Święta nie samym piernikiem i makowcem się karmimy ;)
Polecam podawać na półmisku Ambition


3 duże jajka
100 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
100 g rozpuszczonego masła
2 czubate łyżki kakao
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko ubić, dodać rozpuszczoną na parze i ostudzoną czekoladę, masło, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Na wystudzone ciasto wyłożyć kajmak, równomiernie rozsmarować.

bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru
5 kostek gorzkiej czekolady

Śmietankę wlać do wysokiej miski, wsypać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na kajmak, rozsmarować. Wierzch posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Schłodzić.

Święta z dbałością

2 komentarze:

  1. Witaj...5 tabliczek czekolady? 500 g? czy 5 kostek ?

    OdpowiedzUsuń