Intensywnie czekoladowe ciasto z kajmakiem i bita śmietaną. Trzy smaki które lubię najbardziej :) Bo w Święta nie samym piernikiem i makowcem się karmimy ;)
Polecam podawać na półmisku Ambition
3 duże jajka
100 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
100 g rozpuszczonego masła
2 czubate łyżki kakao
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
Do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko ubić, dodać rozpuszczoną na parze i ostudzoną czekoladę, masło, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Na wystudzone ciasto wyłożyć kajmak, równomiernie rozsmarować.
bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru
5 kostek gorzkiej czekolady
Śmietankę wlać do wysokiej miski, wsypać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na kajmak, rozsmarować. Wierzch posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Schłodzić.
Witaj...5 tabliczek czekolady? 500 g? czy 5 kostek ?
OdpowiedzUsuń5 kostek, trochę się rozpędziłam, już poprawiam :)
Usuń