Przepyszny sernik zrobiony na wzór ciasta Góra lodowa. Składa się on z 4 warstw, jest trochę czasochłonny ale warto poświęcić trochę czasu by potem móc się nim delektować :) Na kruchym spodzie jest pieczona warstwa serowa ,na niej masa budyniowa z wbitymi biszkoptami. Całość polana jest dwukolorową polewą z mlekiem w proszku. Pyszny sernik!
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
masa serowa:
1 kg mielonego sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 duże jajka
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, jajka, mleko w proszku i mąkę, zmiksować. Wlać płynne mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu, ok. 1 godzinę. całkowicie ostudzić.
masa budyniowa:
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki pszennej
200 g miękkiego masła
1 paczka okrągłych biszkoptów
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
Do pozostałego mleka wsypać budyń, mąkę, wbić żółtko, zmiksować. Wlać do gorącego mleka, mieszając gotować ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło przełożyć do miski, miksując dodawać po łyżce budyniu aż do wykorzystania całości.
Masę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać.
Biszkopty przekroić na połówki, wbijać głęboko w masę w 4 rzędach przekrojeniem do spodu.
polewa:
200 g masła
100 g cukru
100 ml wody
200 g mleka w proszku
1 zaokrąglona łyżka kakao
Masło przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę, podgrzać do rozpuszczenia się składników. Studzić przez ok. 5 minut. Do ciepłej ale nie gorącej masy wsypać mleko w proszku, dobrze wymieszać lub zmiksować blenderem.
Odlać ok. 3.4 szklanki masy, wsypać kakao, krótko zmiksować blenderem.
Ciepłą polewę szybko wylać na biszkopty, najpierw jasną a potem ciemną część.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
O rany! Ale cudeńko!
OdpowiedzUsuń