Szampańskie muffinki |
4 jajka
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3/4 szklanki szampana lub 1/2 szklanki białego wina i 1/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem, dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, szampan lub wino i aromat waniliowy. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek.
Nadzienie muffinek:
5 żółtek
6 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemnaczanej
aromat waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, aromat i na koniec wino.Mleko zagotować w rondelku, zestawić z kuchenki, wlać żółtkową masę, zagotować cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby się nie przypaliła. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
Krem na wierzch:
1/2 ugotowanego budyniu z żółtek
150 g masła
Ugotowany budyń podzielić na połowę (1/2 budyniu będzie nadzieniem muffinek). Masło utrzeć dodając stopniowo wystudzony całkowicie (!) budyń z żółtek.
Wykonanie:
Ciasto szampańskie wyłożyć po ok. 1 1/2 łyżki do foremki muffinek, włożyć 1 łyżeczkę nadzienia z żółtkowego budyniu, przykryć 1 łyżką ciasta. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić. Dekorować kremem na wierzch. Można ozdobić cząstką świeżego ananasa.
Wyglądają przepysznie ;) Pięknie podane i sfotografowane ;) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńMuffinki po prostu przepyszne. Od razu dodałem przepis do moich ulubionych. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zawsze po Sylwestrze zostaje trochę szampana i trzeba go "na siłę" wypijać ;) Dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń