piątek, 15 lutego 2013

Szarlotka z kremem orzechowym

     Bardzo udane połączenie miękkiego ciasta, grubej warstwy jabłek i masy orzechowej. Przepis bardzo stary ale nie widzę go na blogach, chyba całkiem zapomniany. Dokonałam kilku zmian np. zamiast cienkiej warstwy ciasta biszkoptowego, zrobiłam spód amoniakowy.


Ciasto:
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki amoniaku
1/4 szklanki śmietany
1/4 kostki masła lub margaryny (60 g)
1 i 1/2 szklanki mąki

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Amoniak wsypać do śmietany, wymieszać, dodać do mąki wraz z resztą składników. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 39×24 cm. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w rondelku do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Zestawić z kuchenki, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kiedy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto.

Masa orzechowa:
150 g mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
150 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka wódki
 
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać chłodną masę orzechową, cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę, krótko wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę jabłkową.

Do dekoracji:
tabliczka mlecznej czekolady
orzechy

Dekorować kleksami z mlecznej czekolady (u mnie mleczna, solona z kawałkami migdałów)  i kawałkami orzechów.





9 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotkę, a gdy jeszcze jest z dodatkiem orzechów to biorę w ciemno :) super

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem. Niby zwykła szarlotka, a tu jednak takie cudo! Piękna, równiutka jak od linijki!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. z kremem orzechowym jeszcze nie jadłam ;) musi cudnie smakować

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię szarlotki, tej nie powiem ile zjadłam kawałków :P

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale:) mogę kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. chcialabym sie dowiedziec - jakie ma zadanie wodka w masie orzechowej - czy to dla podkreslenie smaku ? czy mozna bez wodki?

    Jak pokroic tak rowniutko - jaki jest sposob na taka perfekcje?
    Elegancja i estetyka podania jest bardzo wazna bo czesto je sie oczami.- wic jaki jest sposob takiego krojenia najlepszy?

    Ciasto wyglada wysmienicie - wspanialy pomysl z ta galaretka aby utrzymac pozion w jablkach - cudowny sposob przedstawienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódka nie jest koniecznym dodatkiem w masie.
      Równo kroi się czystym nożem, wycieranym lub mytym po każdorazowym ukrojeniu ciasta. Można dodatkowo moczyć nóż w gorącej wodzie (z kranu) i tylko lekko go strzepać, tak by pozostał lekko wilgotny.

      Usuń