środa, 27 marca 2013

Rurki biszkoptowe

     Rewelacyjny przepis na wykorzystanie pozostałych z innych wypieków białek. Bardzo chrupiące brzegi i trochę bardziej miękki, biszkoptowy  środek rurki. Piecze się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza :) Po ostygnięciu ciasto zachowuje nadany mu kształt. Można po prostu złożyć je na pół lub zrobić z niego koszyczki. Przepis, lekko zmodyfikowany, zaczerpnęłam z tej strony.

Rurki (ok. 10 szt.):
2 białka
75 g cukru pudru
50 g masła
50 g mąki
szczypta soli

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać roztopione i przestudzone masło oraz mąkę, wymieszać. Wykładać na blachę duże ( ok.11 cm) i cienkie (ok. 2 mm) placuszki. Piec ok. 9 minut w 180°C do zbrązowienia brzegów . Zaraz (!) po wyjęciu, jeszcze gorące zwijać w ruloniki (ja korzystałam z foremek na rurki, ale można zwijać i bez). Kłaść zwiniętą stroną do dołu. Po wystygnięciu, co trwa dosłownie chwilę nie można zmienić już ich kształtu i zaczynają się łamać, dlatego lepiej piec jednorazowo nie więcej niż 6 placuszków.

Nadzienie:
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nadziewać szprycą rurki.  


7 komentarzy:

  1. taką rurkę z bitą śmietaną już bym jadła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rurki z bitą śnmietaną przypominają mi dzieciństwo i polskie morze. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. proste przepisy są najlepsze, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę dobry pomysł, super, że o tym piszesz :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł bardzo mi się podoba:) Mam białka do wykorzystania, więc prezpis z pewnością wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń