Chwilę odpoczywam po Świętach od słodkości. Dzisiaj niesamowity chleb z kiszonymi ogórkami, które nadają mu lekką kwaśność, prawie jak w chlebie na zakwasie. Bardzo smaczny, najlepszy jeszcze ciepły. Łatwy w przygotowaniu nawet dla początkujących. Przepis pochodzi od bajaderki z tej strony.
1 szklanka wody ze słoika z kiszonymi ogórkami
1 ogórek kiszony
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka płaska cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem w szklance aż zrobią się płynne. Wlać do miski, dodać wodę spod kiszonych ogórków, mąkę, sól, olej, pokrojony w kostkę lub starty na grubej tarce ogórek i siemię lniane. Wyrobić jednolite ciasto. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Włożyć do keksowej formy 24x 13 cm. Znowu zostawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować zimną wodą. Piec ok. 25- 30 minut, do zbrązowienia skórki, w 200°C.
Po świętach, miła odmiana :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńTakiego chleba jeszcze nie jadłam, ale wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam takiego, ale musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu. Ciekawie musi smakować. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, a jak smakuje ?
OdpowiedzUsuńChleb jest, jak na drożdżowy, pszenny, bardzo dobry, lepszy niż sklepowy. Nie kruszy się. Zapraszam na stronę do której odsyłam, tam jest dużo komentarzy osób, które już go robiły :)
UsuńNiezły ten przepis , muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńtwarożek z ogórkiem kiszonym uwielbiam, więc chleb też by mi pewnie posmakował :)
OdpowiedzUsuńOddam wszystko za pajdę takiego chleba:)Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńA to cudo, takiego nie jadłam! wygląda super
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńChleb prezentuje się fantastycznie !!!
Moc serdeczności ;-)