czwartek, 4 kwietnia 2013

Chleb z kiszonymi ogórkami

     Chwilę odpoczywam po Świętach od słodkości. Dzisiaj niesamowity chleb z kiszonymi ogórkami, które nadają mu lekką kwaśność, prawie jak w chlebie na zakwasie. Bardzo smaczny, najlepszy jeszcze ciepły. Łatwy w przygotowaniu nawet dla początkujących. Przepis pochodzi od bajaderki z  tej strony.

1 szklanka wody ze słoika z kiszonymi ogórkami
1 ogórek kiszony
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka płaska cukru

Drożdże rozetrzeć z cukrem w szklance aż zrobią się płynne. Wlać do miski, dodać wodę spod kiszonych ogórków, mąkę, sól, olej, pokrojony w kostkę lub starty na grubej tarce ogórek i siemię lniane. Wyrobić jednolite ciasto. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Włożyć do keksowej formy 24x 13 cm. Znowu zostawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować zimną wodą. Piec ok. 25- 30 minut, do zbrązowienia skórki, w 200°C.


13 komentarzy:

  1. Po świętach, miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego chleba jeszcze nie jadłam, ale wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie jadłam takiego, ale musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego przepisu. Ciekawie musi smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie, a jak smakuje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest, jak na drożdżowy, pszenny, bardzo dobry, lepszy niż sklepowy. Nie kruszy się. Zapraszam na stronę do której odsyłam, tam jest dużo komentarzy osób, które już go robiły :)

      Usuń
  6. Niezły ten przepis , muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. twarożek z ogórkiem kiszonym uwielbiam, więc chleb też by mi pewnie posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oddam wszystko za pajdę takiego chleba:)Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. A to cudo, takiego nie jadłam! wygląda super

    OdpowiedzUsuń

  10. Chleb prezentuje się fantastycznie !!!
    Moc serdeczności ;-)

    OdpowiedzUsuń