środa, 26 czerwca 2013

Ciasto kręcone z czereśniami

     Błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, wilgotne i pyszne ciasto z czereśniami. Równie dobrze można użyć tu jagody, wiśnie, a nawet śliwki. Przepis na to ciasto (w oryginale z jagodami) znalazłam tutaj .
W tym roku zrobiłam to ciasto po raz drugi, tym razem w tortownicy. Podaję teraz proporcje na taką formę :)

porcja na tortownicę o średnicy 21 cm:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka

ok. 250-300 g czereśni

Wszystkie składniki umieścić w  misce, zmiksować. wylać do tortownicy o średnicy 1 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 35-40 minut w 180C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli

600 g czereśni
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Wylać do blachy o wymiarach 32x 21 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 50 minut w 180°C. Posypać cukrem pudrem.


12 komentarzy:

  1. Piękne ciasto i do tego czereśnie mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto! ; )
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne! pokuszę się i zrobię Małżonowi w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra, w weekend upiekę. Tylko mam jedno pytanie... jak myślisz jakie proporcje na tortownice o średnicy 26 cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A najlepiej dać:
      1,5 szklanki mąki
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      3/4 szklanki mleka
      2 małe jajka
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Usuń
  5. Jeśli zrobisz z podanej porcji, to wyjdzie trochę grubsze ciasto (1-1,5cm ), trzeba trochę dłużej piec (5-10 minut, najlepiej sprawdzić wykałaczką do zębów) i wtedy potrzeba połowę mniej owoców. Z połowy porcji wyjdzie minimalnie cieńsze ciasto (2-3 mm) i też połowę owoców. Wybrałabym drugą opcję: połowę ciasta i owoców. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zrobiłam z połowy porcji, wyszło bardzo smaczne i zamierzam je piec jeszcze nie raz :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) Ja spróbuję jeszcze z innymi owocami, z wiśniami lub jagodami.

      Usuń
  6. ale pyszności:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdolniacha z Ciebie :)) Takie świetne ciasta robisz :)))

    OdpowiedzUsuń