Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao (dodana do 1/3 ciasta)
450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)
Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm. Drugą część ciasta schować do zamrażarki. Do trzeciej części dodać kakao, zagnieść jednolite w kolorze ciasto. Na wyłożone, surowe ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na masę makową zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.
Beza:
4 białka
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.
Na Święta, obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tradycyjnego pleśniaka. Taki też musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńmniam, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Jak tylko je zobaczyłam to wiedziałam, że muszę je upiec :) Boski sposób na spałaszowanie mojego ulubionego maku :)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest pyszne, moja mama zawsze taką wersję makowca na święta piecze :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, lubię makowce
OdpowiedzUsuńAaa! Jejuni! Jakie pyszności - koniecznie robię na święta!
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa dla tardycyjnego makowca!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńMakowiec i pleśniak razem ! Super pomysł !
OdpowiedzUsuńkocham wszelkie makowe wypieki :) mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniak, klasyczny z czarną porzeczką, a takiego w życiu nie jadłam..
OdpowiedzUsuńGdybym chciała upiec taki , to powiedz mi czy ten kisiel jest konieczny ? lub raczej jak go czuć w smaku... ?
Kisiel nie jest konieczny. Użyłam go po to, żeby beza była wysoka. Zrób tak z białkami jak najbardziej lubisz w pleśniaku i zamień jedynie dżem na mak.
UsuńW smaku delikatnie czuć jego smak (podobnie jak w cieście z malinami i budyniową pianką) ale mi smakuje :)
UsuńZamiast kisielu można dać mąkę ziemniaczaną i beza też ładnie będzie się trzymac :)
UsuńMasz rację, mąkę ziemniaczaną daje do blatów bezowych, wystarczy 1 łyżka. Można też dać 1/2 opakowania budyniu.
Usuńdzięki za odpowiedź :)
UsuńWygląda pięknie, mak uwielbiam, więc to ciasto na pewno by mi smakowało<3
OdpowiedzUsuńZapisuję ...bo muszę wypróbować..
OdpowiedzUsuńObowiązkowo go zrobię, przepis i zdjęcia bardzo mnie przekonują o
OdpowiedzUsuńjego niezawodności.
Kolejne ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu nie tylko z powodu maku. Do dziś nie wiedziałam jak uzyskać wysoką bezę i pomysł na kisiel jest dla mnie odkryciem (Nie jestem mistrzynią cukierniczą) :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :) Lubię wszelkie makowe wypieki!
OdpowiedzUsuńzjadła bym do herbatki przed snem ;D
OdpowiedzUsuńZaglądam do Ciebie bardzo często.Twoje przepisy są super,czesto takie" babciowe"więc odgapiam ile się da, dzieki nim jeszcze bardziej pokochałam czynić słodkości dla rodzinki. Makowiec chyba nie ma sobie równych.piana na kisielku-nowe odkrycie-brawa za pomysłowość.
OdpowiedzUsuńHa, ha, "babciowe" :) A ja myślałam, że mam nowatorskie pomysły :) Na serio to prawda, ze czasem sięgam po stare przepisy ale staram się je tak przekształcić by pasowały do moich potrzeb, odkrywam je w nowej formie :) Jednak bardzo często przepisy są od początku mojego autorstwa. A ja nie jestem jeszcze babcią :)
UsuńU mnie właśnie się piecze. To ciasto to świetny pomysł dla mnie i mojego męża, bo oboje uwielbiamy makowce, a ja do tego jeszcze pleśniaka :D czekam z niecierpliwością, żeby przy pysznej herbatce zdegustować kawał ciacha, a że jestem w 4 m-cu ciąży to ni9e wiem czy na jednym się skończy... :D dziękuję za pomysł, pozdrawiam i idę zajrzeć do piecyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że próbujesz mój przepis! To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o smaki mojego męża, który też uwielbia makowce. Pozdrawiam :)
UsuńŁadnie wygląda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHej ja również właśnie czekam na tego pysznego makowca....piekę go na Sylwestrową domówkę ponieważ każdy zachwycał się nim w świateczne dni. Pozdrawiam i dzięki za pyszny przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam, pyszny :)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze ciasto z makiem :) Ja lubię pleśniaki, mąż - makowce. Połączenie idealne :) Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło super. Gorąco polecam.
OdpowiedzUsuń