wtorek, 26 listopada 2013

Makowy pleśniak

     Jedna z najlepszych wersji makowca. Upiekę go powtórnie na Święta. Wykonanie i składniki takie jak przy tradycyjnym pleśniaku lecz zamiast dżemu jest gruba warstwa makowa. Do białkowej piany dodałam kisiel cytrynowy, dzięki czemu jest ona wysoka i pięknie się kontrastuje z ciemnym spodem.


Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao (dodana do 1/3 ciasta)
450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)

Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm. Drugą część ciasta schować do zamrażarki. Do trzeciej części dodać kakao, zagnieść jednolite w kolorze ciasto. Na wyłożone, surowe ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na masę makową zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.

Beza:
4 białka
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania gotowego ciasta

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka. 
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.

33 komentarze:

  1. Bardzo lubię tradycyjnego pleśniaka. Taki też musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne! Jak tylko je zobaczyłam to wiedziałam, że muszę je upiec :) Boski sposób na spałaszowanie mojego ulubionego maku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest pyszne, moja mama zawsze taką wersję makowca na święta piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaa! Jejuni! Jakie pyszności - koniecznie robię na święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa alternatywa dla tardycyjnego makowca!

    OdpowiedzUsuń
  6. Makowiec i pleśniak razem ! Super pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham wszelkie makowe wypieki :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pleśniak, klasyczny z czarną porzeczką, a takiego w życiu nie jadłam..
    Gdybym chciała upiec taki , to powiedz mi czy ten kisiel jest konieczny ? lub raczej jak go czuć w smaku... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiel nie jest konieczny. Użyłam go po to, żeby beza była wysoka. Zrób tak z białkami jak najbardziej lubisz w pleśniaku i zamień jedynie dżem na mak.

      Usuń
    2. W smaku delikatnie czuć jego smak (podobnie jak w cieście z malinami i budyniową pianką) ale mi smakuje :)

      Usuń
    3. Zamiast kisielu można dać mąkę ziemniaczaną i beza też ładnie będzie się trzymac :)

      Usuń
    4. Masz rację, mąkę ziemniaczaną daje do blatów bezowych, wystarczy 1 łyżka. Można też dać 1/2 opakowania budyniu.

      Usuń
    5. dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  9. Wygląda pięknie, mak uwielbiam, więc to ciasto na pewno by mi smakowało<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję ...bo muszę wypróbować..

    OdpowiedzUsuń
  11. Obowiązkowo go zrobię, przepis i zdjęcia bardzo mnie przekonują o
    jego niezawodności.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu nie tylko z powodu maku. Do dziś nie wiedziałam jak uzyskać wysoką bezę i pomysł na kisiel jest dla mnie odkryciem (Nie jestem mistrzynią cukierniczą) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie się prezentuje :) Lubię wszelkie makowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  14. zjadła bym do herbatki przed snem ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaglądam do Ciebie bardzo często.Twoje przepisy są super,czesto takie" babciowe"więc odgapiam ile się da, dzieki nim jeszcze bardziej pokochałam czynić słodkości dla rodzinki. Makowiec chyba nie ma sobie równych.piana na kisielku-nowe odkrycie-brawa za pomysłowość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, "babciowe" :) A ja myślałam, że mam nowatorskie pomysły :) Na serio to prawda, ze czasem sięgam po stare przepisy ale staram się je tak przekształcić by pasowały do moich potrzeb, odkrywam je w nowej formie :) Jednak bardzo często przepisy są od początku mojego autorstwa. A ja nie jestem jeszcze babcią :)

      Usuń
  16. U mnie właśnie się piecze. To ciasto to świetny pomysł dla mnie i mojego męża, bo oboje uwielbiamy makowce, a ja do tego jeszcze pleśniaka :D czekam z niecierpliwością, żeby przy pysznej herbatce zdegustować kawał ciacha, a że jestem w 4 m-cu ciąży to ni9e wiem czy na jednym się skończy... :D dziękuję za pomysł, pozdrawiam i idę zajrzeć do piecyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że próbujesz mój przepis! To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o smaki mojego męża, który też uwielbia makowce. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Ładnie wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej ja również właśnie czekam na tego pysznego makowca....piekę go na Sylwestrową domówkę ponieważ każdy zachwycał się nim w świateczne dni. Pozdrawiam i dzięki za pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zajadam, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje pierwsze ciasto z makiem :) Ja lubię pleśniaki, mąż - makowce. Połączenie idealne :) Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne ciasto, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło super. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń