poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pizza z pesto

     Odkąd zrobiłam po raz pierwszy pizzę z pesto, odstawiłam przepis na tę z ketchupem. Zdecydowanie ciekawszy i lepszy smak! Ułożyłam na niej tylko pomidory i ser mozzarellę, a wszystko posypałam lekko bazylią. Ubogo? Ale jak pysznie! Do wielokrotnego powtarzania!
    

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
szczypta cukru
2 łyżki wody
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
 1/2 szklanka wody

ok. 3 łyżki pesto
1 duży pomidor
1 duża kulka mozzarelli
suszona bazylia


Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki wody, wymieszać do rozpuszczenia się składników. Dodać sól, olej, wodę i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto.
Na dużej formie do pieczenia wyłożonej papierem rozwałkować na owalny kształt o wymiarach ok. 26x40 cm. Posmarować pesto, odstawić na ok. 15 minut.
Pomidor pokroić w plastry, rozłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok 12 minut. Po tym czasie wyjąć, rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać suszoną bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2 minuty.

5 komentarzy:

  1. Takie pizze z małą ilością składników są świetne! ;) Czuć smak każdego z osobna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oh... pizza <3 kocham... uwielbiam!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorcia mogę jeden trókącik ? pyszne wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram! Wtkorzystam na weekendzie :-)

    OdpowiedzUsuń