środa, 28 stycznia 2015

Szwedzkie bułeczki - semla (semlor)

     W okresie karnawału nie musowo smażyć pączków i faworków, możemy, śladem mieszkańców Szwecji, upiec semla (semlor) - pyszne bułeczki z podwójnym nadzieniem. Piecze się je tradycyjnie w "tłusty wtorek" w ostatnim tygodniu karnawału. Bułeczki nadziewa się masą marcepanową i bitą śmietaną, a całość posypuje się cukrem pudrem. Przepyszne! Przepis powstał przez sklejenie kilku różnych.


Porcja na 8 sztuk
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżki z lekkim czubkiem cukru
szczypta soli
1 małe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
260 g mąki pszennej
ew. szczypta kardamonu (ja nie dałam)

Do miski pokruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się składników. Dodać sól, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz mąkę.Krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt kuli. Kłaść na blasze, lekko spłaszczyć na koło o średnicy ok. 6-7 cm.. Wstawić d piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić (można zostawić na noc).
Ściąć wierzch bułeczki (ok. 1/3 wysokości), łyżeczką wydrążyć środek (miąższ będzie potrzebny do nadzienia).

Nadzienie marcepanowe:
miąższ z bułeczek
200 g marcepanu
ok.8 łyżek słodkiej śmietanki lub mleka

Miąższ z bułek przełożyć do miski, zalać śmietanką. Dodać marcepan, zmiksować blenderem.
Nadziewać (na równi z wysokością bułki).

Bita śmietana:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Do wysokiego naczynia wlać kremówkę, dodać cukier. Ubić na sztywno, przez ok. 2 minuty. Wyciskać na wierzch masy marcepanowej, przykryć wierzchem bułeczki, posypać cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. Cudowne zdjęcia cudownych słodkości. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie one delikatne !!! subtelne jak małe księżniczki, zdjęcie mistrzostwo !

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie! :) jak tak na nie patrzę to zjadłabym z wielką ochotą

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis! Najbardziej podoba mi się skład nadzienia... Ten marcepan - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mają super pudrowe czapy, i ta ilość kremu... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile mąki ma być? 26 g to chyba stanowczo za mało. Pytam, bo przepis mnie zaciekawił
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że 260:) Przepraszam za błąd, klawiatura mi szwankuje :(
      Dziękuję za zwrócenie mi uwagi!

      Usuń
    2. Dziękuję :) To jeszcze chyba czas pieczenia 2 minuty???

      Usuń
    3. Koniecznie muszę poprawić klawisz "0" :)
      Dziękuję!

      Usuń
  7. Piękne, muszę je zrobić!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te bułeczki. Szkoda, że zrezygnowałaś z kardamonu, bo to dopiero on nadaje im tego charakterystycznego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że je zrobiłaś :)
      Zrezygnowałam z kardamonu wcale nie specjalnie. Byłam przekonana, że mam go jeszcze w domu i zabrałam się za robienie bułeczek. Dopiero gdy doszło do dodania kardamonu uświadomiłam sobie, że go już nie mam :( Powtórzę je jeszcze z kardamonem!

      Usuń
    2. Wlasnie chcialam powiedziec ze dodawanie kardamonu jest caly urok z tym i daje smakowy balans temu deserowi.

      Usuń
  9. Znakomicie wyglądają te bułeczki! *.*
    Z pewnością są pyszne!

    OdpowiedzUsuń